www.charliermuseum.be Charlier musée|museum
FR NL
 

Huidige
tentoonstellingen


  [Een dag in het dorp]
Drieluik bestaande uit 2 elementen van 50 cm x 70 cm en 1 element van 50 cm x 60 cm, acryl en Chinese inkt op doek © Steven Boxtel


 

  [Feestdag]
Drieluik bestaande uit 3 elementen van 70 cm x 90 cm, acryl en Chinese inkt op doek © Steven Boxtelde WERELD is mijn DORP

van Hamsi Boubeker

Een tentoonstelling die ons verenigt, die ons dichter bij elkaar brengt

04.03.2016 >> 30.03.2016

Het dorp van HAMSI is een gedroomd dorp dat leeft op het ritme van de natuur, solidariteit en magie zijn alomtegenwoordig. In een dorp moet men de andere confronteren, in een stad heerst anonimiteit. HAMSI werkt al 20 jaar dit thema uit.

Jeugdherinneringen en een niet-academische tekenstijl zijn de middelen die hij hierbij hanteert. Hij wil ook getuigen, zijn liefde voor de vrouwen uit zijn kindertijd overbrengen.

Zijn kunst is universeel en refereert naar Breughel en de genreschilderkunst, een andere inspiratiebron. Talrijk zijn de uitbeeldingen van kinderspelen, feesten, artisanale productiewijzen. Het is een manier van samenleven, daarom past het oeuvre in de huiselijke context van het Charliermuseum.

De wereld die HAMSI toont bestaat niet, zoals de taferelen van Breughel niet meer de realiteit zijn, wel een voedingsbodem en inspiratiebron.

Dorpen staan overal onder druk : het worden woonkernen, stadjes voorsteden en hoofdsteden multiculturele wereldsteden.
Tradities worden gekoesterd, krijgen een nieuwe invulling of verdwijnen. Dit verstedelijkingsproces voltrekt zich sinds eeuwen van handelskapitalisme, industrialisering en commercialisering en gaat onverminderd voort. Sinds 2007 woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden.

Het thema is dus bijzonder relevant, doet ons nadenken over de samenleving en haar evolutie die ons allen raakt.

Na het Charliermuseum zal de tentoonstelling "De wereld is mijn dorp" doorreizen naar het Kasteel de Sucy in Frankrijk (9 april tot 30 mei 2016) en naar de Schungfabrik in het Groot Hertogdom Luxemburg (oktober 2016).

De collectie «De wereld is mijn dorp», zal voor de eerste maal worden voorgesteld in België, uitzonderlijk vervolledigd door een reeks oudere werken die deel uitmaken van de privé-collectie van de kunstenaar, in dit geval acryl op doek, gouacheverf op papier, Chinese inkt op papier, gouacheverf op hout, gouacheverf op kalebas, koude keramiek op borden.

Meer info in onze rubriek « activiteiten ».